Weekly News

26/04/2018

Теренска вежба за гасење шумски пожар на тешко пристапен терен "Балкан 2018".


На 26.04.2018 во Птолемаида, Република Грција, се одржа теренска вежба за гасење шумски пожар на тешко пристапен терен "Балкан 2018". 
Ова е прва активност во рамките на 4-латералната соработка во сферата на цивилната и противпожарната заштита помеѓу Македонија, Бугарија, Грција и Албанија, која отпочна на 01.12.2017 година. 
Дирекцијата за заштита и спасување беше поканета да присуствува на вежбата како набљудувач и учествуваше со 6 свои претставници.
Вежбата ја организираше Генералниот Секретаријат за цивилна заштита на Република Грција, во соработка со противпожарниот корпус и со поддршка од воздух, со 2 канадери и 3 хеликоптери од грчката Армија.
Со господинот Јоанис Капакис, генерален директор на ЦЗ на Грција, господин Алфред Кристули, директор на противпожарната заштита на Албанија и со господин Красимир Шоторов, директор за операции од Генералната дирекција за заштита на населението од Бугарија, се договоривме наредната година да организираме теренска вежба со учество на специјализирани тимови од четирите држави, а со поддршка на Механизмот за цивилна заштита на ЕУ.

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување
Со работа започна 16.05 2005 година
Дирекцијата е самостоен орган на државната управа
Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи.

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации